کد خبر 10234
۱۴ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۱

مرکز پژوهش های مجلس:

وضعیت کلی انتقال بین المللی فناوری در ایران نامناسب است

تحلیلی بر چالش های انتقال فناوری در ایران
وضعیت کلی انتقال بین المللی فناوری در ایران نامناسب است

مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی پژوهشی چالش های انتقال فناوری در ایران را مورد تحلیل و بررسی قرار داد.

به گزارش نمایندگان ما، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی چالش های انتقال فناوری در ایران را مورد تحلیل و بررسی قرار داد.

در این گزارش با تاکید بر اینکه استفاده از فناوری در حوزه های مختلف امری ضروری به شمار می رود آمده است که انتقال بین المللی فناوری و نقش آن در توسعه صنعتی کشورها و پرکردن شکاف فناوری بین کشورهای درحال توسعه و کشورهای توسعه یافته، لازمه ای انکارناپذیر است.

دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز با اشاره به چالش های پیشرو در فرایند انتقال فناوری آورده است که بنگاه ها و کارآفرینان به عنوان عاملان اصلی انتقال فناوری با چالش ها و محدودیت هایی روبه رو هستند که در مواقعی به شکست آنها می انجامد.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس این محدودیت ها را در دو محیط نهادی و اقتصادی ارزیابی می کند به طوری که محدودیت های نهادی در محیط خارجی (بین الملل)، سیاسی، فرهنگی، حقوقی، اداری، آموزشی و علمی، و فناوری و نوآوری و محدودیت های اقتصادی در محیط اقتصاد کلان، بازرگانی، کار (بازار کار)، مالی، صنعتی، جغرافیایی و محیط زیست بر فرایند انتقال فناوری تأثیر منفی می گذارند. به عبارت دیگر، محدودیت های محیطی در حوزه های مختلف و حتی محدودیت های خارج از محیط فناوری و نوآوری تأثیر دارند و اتخاذ سیاست هایی برای تغییر محیط حاکم بر انتقال فناوری ضروری است.

در این گزارش ابعاد مختلف و عوامل مؤثر بر فرایند انتقال فناوری شامل مراحل انتخاب و اکتساب، انطباق و جذب و توسعه و انتشار فناوری، بررسی شده است. کارشناسان و متخصصان حوزه توسعه فناوری، وضعیت کلی انتقال بین المللی فناوری در ایران را نامناسب می دانند که به تبع آن سبب عملکرد نامناسب بنگاه ها و کارآفرینان در فرایند کارآفرینی مولد و تولید می شود.

در ادامه این گزارش آمده است که مهم ترین چالش های انتقال فناوری از دیدگاه متخصصان عبارتند از: محدودیت ها در محیط فناوری و نوآوری شامل ضعف در سطح آمادگی فناوری و نوآوری بنگاه ها، ضعف در سطح آمادگی فناوری و نوآوری نهادهای دولتی مانند شهرداری ها و ...، ضعف در سطح آمادگی فناوری و نوآوری نیروی کار، ضعف در شبکه های آزمایشگاهی و تحقیقاتی و محدودیت ها در سایر محیط های نهادی و اقتصادی. از این رو، اتخاذ سیاست هایی برای انتقال فناوری را ضروری می دانند.

دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز طی این گزارش تاکید می کند که از دید متخصصان، انتقال فناوری از طریق توسعه درون زای فناوری در کشور به مراتب وضعیت بهتری نسبت به انتقال بین المللی فناوری داشته است. این امر نشان می دهد تمرکز بر این حوزه به ویژه در شرایط تحریم و رفع نیازها از طریق توسعه داخلی فناوری توانسته است فرصت های بسیاری ایجاد کند و بهبود و تقویت آن در کنار حمایت بین المللی فناوری نباید از نظر دور بماند.

در این گزارش همچنین به زیرساخت های قانونی مرتبط با انتقال فناوری پرداخته شد، ازجمله تبصره «۸» ماده (۵) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب ۱۳۹۸ و احکام برنامه های توسعه ای کشور و تاکید شد که این قوانین باید از کلی گویی فاصله گرفته و بر حسب نیازها، ظرفیت ها و اولویت های کشور شفاف شوند.

در پایان این گزارش پژوهشگران دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن  مرکز پژوهش های مجلس در راستای حل چالش های انتقال فناوری پیشنهاد کردند که وجود یک سازوکار اجرایی و نظارتی دقیق مبتنی بر شاخص های قابل اندازه گیری و همچنین مستندسازی اطلاعات و قراردادها به صورت سیستمی و غیرسلیقه ای جهت رصد و پایش عملکردها در این خصوص، امری اجتناب ناپذیر است.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام

کد خبر 10234

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =