کد خبر 19143
۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۳

نمایندگان گزارش می‌دهد؛

چه کسانی می‌توانند کاندیدای ریاست جمهوری شوند؟ / چهره‌های سیاسی و گمانه زنی‌ها

چه کسانی می‌توانند کاندیدای ریاست جمهوری شوند؟ / چهره‌های سیاسی و گمانه زنی‌ها

 پایان ناتمام دولت سیزدهم و انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری به یکباره فضای سیاسی کشور را انتخاباتی کرد؛ گمانه زنی درباره کاندیداهای احتمالی و افرادی که به صراحت اعلام کاندیداتوری کرده‌اند، جامعه را به استقبال انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم می‌برد. 

به گزارش نمایندگان، بر مبنای گزارش مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور، ثبت نام از داوطلبان انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران طبق برنامه زمان بندی ابلاغی از سوی ستاد انتخابات کشور از ساعت ۸/۰۰ صبح روز پنجشنبه ۱۰ خرداد ماه جاری آغاز می شود.

ستاد انتخابات کشور برای تسهیل در امور اجرایی ثبت نام و آگاهی داوطلبان قبل از حضور در محل ثبت نام به استناد ماده ۳۵ و ۵۵ قانون انتخابات، راهنمایی را منتشر کرده است.

بر اساس این راهنما، به استناد ماده ی (۳۵) و (۵۵) قانون انتخابات ریاست جمهوری انتخاب شوندگان هنگام ثبت نام باید دارای شرایط زیر باشند:

  • از رجال مذهبی سیاسی باشند

  • ایرانی الاصل

  • تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران

  • مدیر و مدبر

  • دارای حسن سابقه و امانت و تقوی

  • مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور

مبانی حقوقی ثبت نام از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری نیز در این راهنما تشریح و اعلام شد که تعریف، معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری به این شرح است:

ماده ۱- تعاریف رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری عبارتند از:

۱- رجال مذهبی، رجالی هستند که آگاهی لازم به دین اسلام و مذهب تشیع داشته و تدین و تقیدشان به انجام شعایر و مناسک دینی در زندگی فردی و اجتماعی از برجستگی ویژه ای برخوردار باشد، به گونه ای که در میان مردم به این خصوصیت، شناخته و مشهور باشند.

۲- رجال سیاسی، رجالی هستند که قدرت تحلیل و درک آنها از مسائل و پدیده های سیاسی به جهت آگاهی عمیقشان از مسائل سیاسی اجتماعی اعم از داخلی و بین المللی و حضورشان در صحنه های سیاسی به نحوی باشد که همواره مصالح نظام اسلامی و معیارهای اصیل انقلابی در عملکرد آنها لحاظ شده باشد، به گونه ای که در میان مردم به این خصوصیت ، شناخته و مشهور باشند.

۳- مدیر، شخصی است برخوردار از شایستگی های ذاتی و اکتسابی لازم از نظر دانش و مهارت، شخصیت و نگرش های فردی و تجربه که توانایی شناخت و استفاده بهینه از منابع انسانی و مادی در کشور را با رعایت حداکثر بهره وری و در راستای مأموریت، رسالت و اهداف کلان نظام و ارزش های حاکم بر جامعه داراست و سوابق او حاکی از موفقیت وی در صحنه های مدیریتی کلان باشد.

۴- مدبر، شخصی است که از توانایی پیش بینی و عاقبت اندیشی نسبت به امور، مبتنی بر عقلانیت و دانش صحیح برای اداره امور کشور برخوردار باشد و در بحران ها قدرت حل مشکلات و برون رفت از آنها را به نحو شایسته داشته باشد.

ماده ۲- شرایط و معیارهای لازم جهت تشخیص رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری عبارتند از:

۱- سوابق کافی و قابل ارزیابی در فعالیت های مذهبی و سیاسی از قبیل مکتوبات، سخنرانی ها و اعلام مواضع

۲- سوابق کافی و قابل ارزیابی در تصدی برخی مسئولیت ها و مدیریت های کلان

۲-۱- مقامات سیاسی موضوع بندهای (الف) (ب) و (ج) ماده (۱۷) قانون مدیریت خدمات کشور 

۲-۲- معاونین روسای قوای سه گانه

۲-۳- اعضای شورای عالی امنیت ملی

٤-٢- اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام

٥-٢- مدیر مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور

٦-٢- روسای سازمانها موسسات ، نهادهای دولتی و موسسات و نهادهای عمومی

۲-۷ - فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشگری و بالاتر

۲-۸ رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور

۲-۹- استانداران

۲-۱۰- شهرداران شهرهای بالای دو میلیون نفر جمعیت .

۲-۱۱- اشخاص، مقامات و مدیران هم طراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان

۳- سلامت و توانایی لازم جهت ایفای مسئولیت های ریاست جمهوری

۴- سن متناسب با انجام مسئولیت های ریاست جمهوری

۵- صلاحیت علمی لازم جهت ایفای وظایف ریاست جمهوری

۶- ارائه برنامه ها و خط مشی های اجرایی در چارچوب صلاحیت و اختیارات قوه مجریه مبتنی بر اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی و سیاست های کلی نظام

۷- معرفی مشاوران جهت تشریح برنامه ها و توان مدیریتی و برنامه ها

۸- عدم محرومیت از حقوق اجتماعی و فقدان سابقه محکومیت کیفری موثر

۹- عدم محکومیت قطعی کیفری به جرایم اقتصادی از جمله کلاهبرداری، رشا و ارتشا، اختلاس ، تبانی در معاملات دولتی، پولشویی ، اخلال در نظام اقتصادی کشور

۱۰- وابسته نبودن به گروه های غیرقانونی و عدم محکومیت به اقدام علیه جمهوری اسلامی ایران و فقدان سوابق سوء امنیتی از جمله در فتنه سال ۱۳۸۸

۱۱- عدم وابستگی به رژیم گذشته و مؤثر نبودن در تحکیم آن

کاندیداهای احتمالی؛ گمانه زنی ها و اخبار  

هرچند آغاز رسمی ثبت نام کاندیداها از روز پنجشنبه هفته جاری خواهد بود اما بازار گمانه زنی درباره کاندیداهای احتمالی داغ است. 

درباره کاندیداتوری برخی چهره ها به دلیل ممنوعیت قانونی تکلیف روشن است؛ برای نمونه با توجه به توضیحات دبیر ستاد انتخابات کشور مبنی بر اینکه افرادی امکان ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری را دارند که متولد ۱۰ خرداد ۲۸ تا ۱۴ خرداد ۶۳ باشند، حسن روحانی و علی‌اکبر صالحی که متولد آبان ۲۷ و فروردین ۲۸ هستند امکان قانونی نامزدی برای انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را ندارند.

بر اساس آخرین اخبار دفتر سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تایید کرد که وی قصد حضور در انتخابات ریاست جمهوری را دارد. اما متقی‌فر سخنگوی جبهه پایداری دربارهٔ گزینه‌های مورد حمایت جبههٔ پایداری در انتخابات گفت: در حال حاضر جلسات برگزار می‌شود و هنوز تکلیف‌مان مشخص نیست.

علی لاریجانی به عنوان یکی از شخصیت های مطرح برای کاندیداتوری، در پاسخ به سوالی در این مورد گفته که: ببینیم حالا!

مسعود پزشکیان یکی از چهره هایی است که از احتمال کاندیداتوری او خبر می‌رسد. او در این زمینه راه گمانه زنی را بسته و اعلام کرده که در این زمینه خود اطلاع رسانی خواهد کرد. 

علیرضا زاکانی یکی از کاندیداهای احتمالی است که نام او در فضای انتخاباتی به چشم میخورد. مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران در خصوص حضور علیرضا زاکانی در انتخابات ریاست جمهوری پیش‌رو و تعیین تکلیف شهرداری تهران، اظهار کرد: شهردار تهران برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری نیاز به استعفا ندارند همانطور که رئیس مجلس، رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور نیاز به استعفا ندارند. ضمن اینکه در مورد رفتن و یا نرفتن آقای زاکانی نیز من اطلاعی ندارم و صحبتی نکرده‌اند.

محمد جواد آذری جهرمی در پاسخ به شایعات حضورش به عنوان کاندیدای انتخابات ریاست جمهور دوره چهاردهم گفته است که خبر حضور بنده در انتخابات به عنوان کاندیدا، صرفا گمانه زنی رسانه هاست.

علی مطهری تاکید کرده که برنامه‌ای برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ندارم.

در پی انتشار برخی گمانه‌زنی‌ها مبنی بر کاندیداتوری آیت‌الله علیرضا اعرافی عضو فقهای شورای نگهبان برای انتخابات ۸ تیر، وی تاکید کرده است که قصدی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ندارم.

محمدباقر قالیباف، محمد مخبر، پرویز فتاح، مهرداد بذرپاش، عبدالناصر همتی،  محمدرضا عارف، محمد شریعتمداری و سید محمد مقیمی رییس دانشگاه تهران  از دیگر افرادی هستند که از احتمال کاندیداتوری آنها صحبت می‌شود. 

بعضی اخبار نیز انتظار حضور برخی افراد را نشان می‌دهد که بعضا با موضع گیری صریح آنها مشخص می‌شود گمانه زنی درست نبوده است ازمحسنی اژه‌ای که از سوی قوه قضاییه اعلام شد، مطلقاً قصد و اراده‌ای برای گام نهادن در مسیر انتخاباتی جهت تصدی ریاست دولت را ندارد و کمافی‌السابق معطوف و متمرکز بر اجرایی‌سازی مفاد فصل یازدهم قانون اساسی ناظر بر وظایف و مسئولیت‌های دستگاه قضایی است.

همچنین محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی که به صراحت گفته نامزد انتخابات نمی شود. 

انتهای پیام

کد خبر 19143

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =